dc.contributor.author |
Wosiacki, Gilvan |
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dc.contributor.author |
Nogueira, Alessandro |
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dc.contributor.author |
Frederico, Frederico |
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dc.contributor.author |
Vieira, Renato Giovanetti |
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dc.date.accessioned |
2010-09-17T20:15:23Z |
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dc.date.available |
2010-09-17T20:15:23Z |
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dc.date.issued |
2007-10 |
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dc.identifier.citation |
WOSIACKI, G. et al. Composição de açúcares em sucos de maçãs despectinizados. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 28, n. 4, p. 645-652, out./dez. 2007. |
pt_BR |
dc.identifier.uri |
http://ri.uepg.br:8080/riuepg//handle/123456789/251 |
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dc.description.abstract |
Apple juice, the second in the world consumption ranking, has glucose, fructose and sucrose as the
main sugar components in fairly known proportion. Intentional adulteration maintaining such feature is
possible by addition of high fructose syrup or inverted sugar and this attitude reflects losses from both
economical and healthy aspects. The sugar profile in apple juices, although depending of the maturation
degree, feature of cultivar and effect from growing places, may give some information in what concerns
their authenticity. This article deals with the sugar composition of authentic depectinized apple juice
made with selected samples 26 cultivars harvested in different growing places from 1994 to 2006. Total
reducing sugar average content was 14.19±1.18 g.100mL-1, comprehending glucose (1.86±0.66 g.100mL-
1, fructose (6.69±1.51 g.100mL-1) and sucrose (3,06±1,39 g.100mL-1). The relationship between the sugar
concentration found was glucose: fructose: sucrose:: 1: 3,51: 1,64 what is in perfect agreement with the
specialized literature. Sugar composition depends of the cultivars but the effects of growing places were
not statistical significant in Brazilian geographical context. |
pt_BR |
dc.description.abstract |
Suco de maçã, o segundo mais consumido no mundo, apresenta glucose, frutose e sacarose como os
principais açúcares em proporções praticamente definidas. Adulterações intencionais mantendo as
características de proporções de açúcares são possíveis pela adição de xarope com altos teores de
frutose ou açúcar invertido, mas pode resultar em diminuição da qualidade sensorial e nutricional dos
sucos. O perfil de açúcares em sucos de maçã, embora dependente do grau de maturação, da característica
do cultivar e do efeito do local de crescimento pode dar algumas informações no que diz respeito à sua
autenticidade. Este artigo avalia a composição de açúcares de sucos despectinizados autênticos de 26
cultivares de maçãs colhidas em diferentes locais nas safras 1994 – 2006. O teor médio de açúcar redutor
total foi de 14.19±1.18 g.100mL-1, compreendendo glicose (1.86±0.66 g.100mL-1), frutose (6.69±1.51
g.100mL-1) e sacarose (3,06±1,39 g.100mL-1). A proporção dos açúcares encontrados nas amostras foi
glucose: frutose: sacarose :: 1,00: 3,51: 1,64 o que está em perfeito acordo com a literatura especializada.
A composição de açúcar depende do cultivar, mas os efeitos dos locais de cultivo não foram
estatisticamente significativo no contexto geográfico brasileiro. |
pt_BR |
dc.language.iso |
English (United States) |
pt_BR |
dc.subject |
Glucose |
pt_BR |
dc.subject |
Fructose |
pt_BR |
dc.subject |
Sucrose |
pt_BR |
dc.subject |
Apple juice |
pt_BR |
dc.subject |
Adulteration |
pt_BR |
dc.title |
Sugar composition of depectinized apple juices |
pt_BR |
dc.title.alternative |
Composição de açúcares em sucos de maçãs despectinizados |
pt_BR |
dc.type |
Article |
pt_BR |