Sugar composition of depectinized apple juices

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Sugar composition of depectinized apple juices

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dc.contributor.author Wosiacki, Gilvan
dc.contributor.author Nogueira, Alessandro
dc.contributor.author Frederico, Frederico
dc.contributor.author Vieira, Renato Giovanetti
dc.date.accessioned 2010-09-17T20:15:23Z
dc.date.available 2010-09-17T20:15:23Z
dc.date.issued 2007-10
dc.identifier.citation WOSIACKI, G. et al. Composição de açúcares em sucos de maçãs despectinizados. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 28, n. 4, p. 645-652, out./dez. 2007. pt_BR
dc.identifier.uri http://ri.uepg.br:8080/riuepg//handle/123456789/251
dc.description.abstract Apple juice, the second in the world consumption ranking, has glucose, fructose and sucrose as the main sugar components in fairly known proportion. Intentional adulteration maintaining such feature is possible by addition of high fructose syrup or inverted sugar and this attitude reflects losses from both economical and healthy aspects. The sugar profile in apple juices, although depending of the maturation degree, feature of cultivar and effect from growing places, may give some information in what concerns their authenticity. This article deals with the sugar composition of authentic depectinized apple juice made with selected samples 26 cultivars harvested in different growing places from 1994 to 2006. Total reducing sugar average content was 14.19±1.18 g.100mL-1, comprehending glucose (1.86±0.66 g.100mL- 1, fructose (6.69±1.51 g.100mL-1) and sucrose (3,06±1,39 g.100mL-1). The relationship between the sugar concentration found was glucose: fructose: sucrose:: 1: 3,51: 1,64 what is in perfect agreement with the specialized literature. Sugar composition depends of the cultivars but the effects of growing places were not statistical significant in Brazilian geographical context. pt_BR
dc.description.abstract Suco de maçã, o segundo mais consumido no mundo, apresenta glucose, frutose e sacarose como os principais açúcares em proporções praticamente definidas. Adulterações intencionais mantendo as características de proporções de açúcares são possíveis pela adição de xarope com altos teores de frutose ou açúcar invertido, mas pode resultar em diminuição da qualidade sensorial e nutricional dos sucos. O perfil de açúcares em sucos de maçã, embora dependente do grau de maturação, da característica do cultivar e do efeito do local de crescimento pode dar algumas informações no que diz respeito à sua autenticidade. Este artigo avalia a composição de açúcares de sucos despectinizados autênticos de 26 cultivares de maçãs colhidas em diferentes locais nas safras 1994 – 2006. O teor médio de açúcar redutor total foi de 14.19±1.18 g.100mL-1, compreendendo glicose (1.86±0.66 g.100mL-1), frutose (6.69±1.51 g.100mL-1) e sacarose (3,06±1,39 g.100mL-1). A proporção dos açúcares encontrados nas amostras foi glucose: frutose: sacarose :: 1,00: 3,51: 1,64 o que está em perfeito acordo com a literatura especializada. A composição de açúcar depende do cultivar, mas os efeitos dos locais de cultivo não foram estatisticamente significativo no contexto geográfico brasileiro. pt_BR
dc.language.iso English (United States) pt_BR
dc.subject Glucose pt_BR
dc.subject Fructose pt_BR
dc.subject Sucrose pt_BR
dc.subject Apple juice pt_BR
dc.subject Adulteration pt_BR
dc.title Sugar composition of depectinized apple juices pt_BR
dc.title.alternative Composição de açúcares em sucos de maçãs despectinizados pt_BR
dc.type Article pt_BR


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