Apple pomace from eleven cultivars: an approach to identify sources of bioactive compounds

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Apple pomace from eleven cultivars: an approach to identify sources of bioactive compounds

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dc.contributor.author Sato, Mariana Fátima
dc.contributor.author Vieira, Renato Giovanetti
dc.contributor.author Zardo, Danianni Marinho
dc.contributor.author Falcão, Leila Denise
dc.contributor.author Nogueira, Alessandro
dc.contributor.author Wosiacki, Gilvan
dc.date.accessioned 2010-09-17T19:03:24Z
dc.date.available 2010-09-17T19:03:24Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation SATO, M. F. et al. Apple pomace from eleven cultivars: an approach to identify sources of bioactive compounds. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 32, n. 1, p. 29-35, 2010. pt_BR
dc.identifier.uri http://ri.uepg.br:8080/riuepg//handle/123456789/244
dc.description.abstract The dried apple pomace composition of eleven cultivars was assessed in this work. The drying process of apple pomace spread in a thin layer in the trays of an oven with circulating heated air at 60oC showed a 3rd order polynomial tendency and after 10 hours the product, with an equilibrium moisture of 10%, showed an homogeneous appearance according to colorimetric parameters. There are significant differences in the content of lipids, proteins, total titratable acids, total reducing sugars, dietetic fibers total phenol compounds and also in an oxidant activity. Total dietary fibers include pectin, 35%, and insoluble fibers (65%). The content of total phenolic compound, determined with the Folin Ciocalteu reagent and expressed as catechin, goes from 2.29 to 7.15 g kg-1 of dried apple pomace and the antioxidant capacity, expressed as total equivalent (TEAC), from 17.41 to 77.48 mMol g-1. A correlation of 82% between both these quality factors was found. The principal component analysis established the efficiency of total phenol compound, antioxidative capacity, total fiber and total reducing sugars to identify the best cultivar set as source of bioactive compound. Cv. M-2/00 shows high content of total phenol compound and antioxidant capacity, cv. Catarina, of pectin while cv. MRC 11/95, M-12/00, M-8/00, M6/00 e M-11/00, of malic acid and of total reducing sugars. The other cultivars show high content of fibers, ashes and lipids. pt_BR
dc.description.abstract A composição do bagaço seco de maçã de 11 novas cultivares foi determinada neste trabalho. A secagem do bagaço de maçã disposto em camada fina em estufa de secagem por convecção com ar aquecido a 60oC apresentou uma tendência polinomial cúbica e após 10 horas o produto continha uma umidade de equilíbrio de 10% com uma aparência homogêna, conforme parâmetros colorimétricos, sem evidências de superaquecimento. Houve diferenças significativas entre os teores de lipídeos, de ácido malico, de compostos fenólicos totais, de açúcares redutores totais e de fibras alimentares das amostras analisadas. O total de fibras dietéticas se constituiu de 35% de pectina e 65% de fibras insolúveis. O teor de compostos fenólicos totais (CFT), determinado com o reagente de Folin-Ciocalteu e expresso como catequina, variou de 2,29 a 7,15 g kg-1 de bagaço de maçã e a capacidade antioxidante, expressa como valores de total de equivalentes (TEAC), variou de 17,41 a 77,48 mMol g-1. Foi observada uma correlação de 82% entre estes dois atributos de qualidade. A análise dos componentes principais identificou a significância dos compostos fenólicos totais, capacidade antioxidante, fibras totais e açúcares redutores totais na qualificação das amostras de bagaço de maçã como fonte de compostos bioativos. A cultivar M-2/00 apresentou maior teor de compostos fenólicos e capacidade antioxidante e a variedade Catarina está mais relacionada aos teores de pectinas enquanto as cultivares MRC 11/95, M-12/00, M-8/00, M6/00 e M-11/00 apresentam teores mais elevados de ácido málico e açúcares redutores totais. As demais cultivares apresentaram teores elevados de fibras, cinzas e lipídios. pt_BR
dc.language.iso English (United States) pt_BR
dc.subject Dried apple pomace pt_BR
dc.subject Inverted sugar pt_BR
dc.subject Dietary fiber pt_BR
dc.subject Total phenolic compound pt_BR
dc.subject Antioxidant capacity pt_BR
dc.title Apple pomace from eleven cultivars: an approach to identify sources of bioactive compounds pt_BR
dc.type Article pt_BR


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